text2.gif (876 bytes)  18 | 10 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
SOK:n pääjohtaja Kari Neilimo:
Kaupalla valta-asema teollisuuteen nähden
Kauppa on hankkinut dominanssin, valta-aseman, teollisuuteen nähden. Kehitys on tapahtunut 20-30 viime vuoden kuluessa. Kaupan vahvuus on, että se hallitsee asiakassuhteet, toteaa SOK:n pääjohtaja Kari Neilimo.
   Kauppa on siirtämässä myös kuljetuksia teollisuudelta itselleen. Kehitys etenee jo juomateollisuuden ja nestemäisten maitotuotteiden kuljetuksissakin, Neilimo sanoi Osuuskauppa Suur-Savon 100-vuotisjuhlan yhteydessä. Yrityksen 100-vuotisjuhlaa vietettiin Mikkelissä keskiviikkona.
  
Kauppa katsoo kilpailusyistä koko toimintaketjusta uudelleen, missä syntyy tavaranhankinnasta kustannuksia kuluttajalle. Kauppa

Suur-Savon Osuuskaupan toimitusjohtaja Leo Laukkanen (vasemmalla) totesi että "jos tällä hetkellä löytyy joku, joka tuntee paremmin S-ryhmän strategisen suunnan, esitelkää minulle". Hän viittasi vieressään olevaan SOK:n pääjohtajaan Kari Neilimoon. Kuvat Sami Karhu

on hakenut aiemmin osaratkaisuja kuten tehokas varasto, tehokas kauppa ja sitoutunut asiakas.
   "Nyt vasta katsotaan kerralla koko ketju", toteaa Neilimo. Kun ketjujen kustannukset on käyty läpi, lähivuodet ovat työtä ja toimintaa asiakaslähtöisyyden lisäämiseksi ja tehokkuuden kasvattamiseksi.

Kauppaneuvos Leo Laukkanen:
Vain osuuskauppa panostaa pienille paikkakunnille

Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Leo Laukkanen totesi yrityksen 100-vuotisjuhlassa, että osuuskauppa on ainoa, joka enää panostaa pienille paikkakunnille ja turvaa näiden kauppapalvelujen saamista.
   Laukkanen sanoi osuuskauppatoiminnan käynnistyneen voimakkaasti erityisesti Savossa ja Pohjanmaalla. Nyt osuuskauppoja on Savossa enää kaksi: Suur-Savo ja Haukivuoren Osuuskauppa.
   "Ne, jotka eivät ole ymmärtäneet ympäröivän yhteiskunnan rakennemuutosta, ovat konkurssissa tai muuten lopettaneet toimintansa. Menestystä on seurannut, kun on hakeuduttu kohti suurempia yksiköitä eli Etelä Savossa kohti Osuuskauppa Suur-Savoa. -Sami Karhu

Lisää >>> S-ryhmän strategiasta, Lidlistä, S-ryhmän rautakaupasta, ABC-asemista, osuustoiminnasta, Kulta Katriinasta.

Osuuskauppamonumentti Ristiinaan
Osuuskauppatoiminta Etelä-Savossa täytti 100 vuotta. Osuuskauppatoiminta alkoi Ristiinassa, kun Himalansaaren Kauppakunta i.l. perustettiin vuonna 1902. Tie Kauppakunnasta nykyiseen Osuuskauppa Suur-Savoon on käynyt 41 osuuskaupan kautta.
   Juhlan kunniaksi paljastettiin Ristiinassa Osuuskauppatoiminnan 100-vuotismonumentti.
   Monumentin suunnitellut Jaakko Merenmies kuvaa monumenttia:
   "Sen sisään on helppo mennä, mutta jokainen saa kuitenkin itse päättää meneekö - kuten osuuskaupassa. Ulkopuolella on kuitenkin harmaampaa, jota kuvaavat betonilaatat. Sisällä on marmorilaatat.
   Teoksesta löytyy luku sata. Sieltä löytyy myös tiski, joka kuvaa palvelua. Kotoisa penkki löytyy myös, sillä penkki ja koti kuuluvat yhteen. Virstanpylväs ei yritäkään olla vaatimaton; ollaan sitten vaatimattomia kun aihetta on."

Viron osuustoiminta 100 vuotta
Osuustoimintaa syntyi Viroon jokseenkin tasan kolme vuotta sen jälkeen kun se oli Pellervon kautta saanut alkunsa Suomessa 2.10.1899.
   Monet merkit viittaavat siihen, että Viron ja Suomen talouksien läheneminen tulee nopeutumaan varsinkin siinä vaiheessa, kun Virosta tulee EU-jäsen
, raportoi Viron osuustoiminnan 100-vuotisjuhlaan 3. lokakuuta osallistunut Pellervon toimitusjohtaja Samuli Skurnik. Tätä silmällä pitäen maiden pääministerit nimittivät kahden miehen selvitysryhmän: Suomen puolelta pankinjohtaja Esko Ollilan ja Viron puolelta entisen Suomen suurlähettilään Mati Vaarmannin. 

Pellervon Päivä 8.4.2003
Pellervon Päivä 2003 järjestetään 8. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Päivän teema ja ohjelma julkistetaan vuoden 2003 puolella.

Anne Santamäki 
ICA Euroopan varapj:ksi

Kansainvälisen Osuustoimintaliiton (ICA) vuosikokouksessa 9.-11.10.2002 Lissabonissa valittiin Euroopan alueelle uusi hallitus. Puheenjohtajaksi valittiin Pauline Green Cooperative Unionista Englannista ja varapuheenjohtajaksi Anne Santamäki Suomen Kuluttajaosuustoiminnan Liitosta sekä toiseksi varapuheenjohtajaksi Jean-Francois Hoffelt Febecoopista Belgiasta. ICA:n jäseninä on 37 maan eurooppalaisen maan 92 osuustoiminnallista yritystä. Suomesta ICA:n jäseninä ovat Pellervo-Seura ja Suomen Kuluttajaosuustoiminnan liitto.

Tervolan Op vaikuttaa seudullaan

Tervolan kunta ryhtyi näkyvästi muistamaan kunnasta kotoisin olevia Paasilinnan veljeksiä, kirjailijoita, ja heidän kotitaloaan. Rahaa hankitaan arpajaisilla, eri tapahtumilla, myymällä suvun nimeä kantavia mitaleita.
   Kortensa kekoon on kantanut paikallinen Tervolan Osuuspankki. Se muun muassa osti seinälleen Paasilinna-reliefin.
   Tervolan Osuuspankki vaikuttaa monin tavoin ympäristössään. Tänä atk-aikana se on lahjoittanut tietokoneen kirjastolle ja useita Lapinniemen koululle, nyt ahkerasti käytetyn Tervolan nuorisoseuratalon kunnostusta se myös tuki.


Tervolan Osuuspankin seinällä pankinjohtaja Esa Vaaralan vieressä on Paasilinna-reliefi. Kuva Sami Karhu
   Toimitusjohtaja Esa Vaarala kertoo, että pankki on palkannut kesätyöhön yhden keväällä valmistuneen ylioppilaan.
   "Tarkoitus on tehdä samoin tulevina kesinä", Vaarala sanoo.
   Moni Osuuspankki tukee nuorten työllistymistä alueellaan, mutta Tervolan Osuuspankki on tiettävästi ensimmäinen, joka on seurakunnan kanssa yhdessä palkannut nuoria kesätyöhön.
   "Palkkasimme seurakunnan kanssa kolme nuorta, jotka sitten olivat työssä seurakunnan hautausmaalla. Tulevina kesinä tehdään samoin."
   Vaarala korostaa, että nuorten työllisyyden tukemisella pankki pyrkii saamaan nuoret pääsemään työn makuun. "Silloin kun itsellä menee hyvin, pitää yrittää tuntea vastuuta ympäröivästäkin elämästä."

Pellervo näyttelyissä
Pellervo on osastollaan mukana Farma konemessuilla 16.-19. päivinä lokakuuta Turussa ja parin viikon kuluttua Agrimarketin ja K-Maatalouden järjestämässä Kone-Forum -näyttelyssä 30.10-1.11. Tampereen Pirkkahallissa.
   Marraskuun puolivälissä tapahtuu jälleen Pirkkahallissa: Käden taidot -messut ovat siellä 15.-17. päivinä marraskuuta. Tervetuloa Pellervon osastolle, jolla on silloin mm. Kodin Pellervon käsityönumero ja uunituore joululeivontanumero!

Julkaisuja ilmestyi
- Osuustoiminta-lehti ilmestyi ja sisältää teemasivut suomalaisen osuustoiminnan yhteiskunnallisesta tilinpäätöksestä 2002 sekä PTT:n 3. päivänä lokakuuta julkistaman Suhdannekuvan.
   Teemanumerosta on julkaistu myös lehdistötiedote.

- Kodin Pellervon lokakuun käsityöteemanumero ilmestyi torstaina.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset