Maatila Pellervo


Uusin lehti
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fiLehden etusivu

Maaliskuu 1999

Suurten mahdollisuuksien vaalit
Vaali-intoa ei näy syntyneen, vaikka vaalit ovat jo 21. maaliskuuta. Pääkirjoituksessa Martti Seppänen katsoo, että koska äänestämättä jättäviä oletetaan olevan paljon, sitä enemmän maaseudun ihmisten tunnollisesti äänestäessään on mahdollista saada edustajia puolustamaan elävää maaseutua.

Vaihtojalkine desintiointiallasta parempi
Eläintautien torjuntayhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Kortesniemi sanoo, että jalkineiden desinfiointialtaissa navetoissa pitäisi seisoa kymmenen minuuttia ennen kuin altaasta olisi jotakin bakteerien torjujana.
"Suosittelemme suojavaatteita ja suojajalkineita. Ne ovat paljon yksinkertaisempia käyttää kuin altaat", Kostesniemi sanoo.


Ammoniakki - ilmansaasteko?
Ammoniakkia vapautuu ilmakehään monesta lähteestä, ja sen mukaan kohtelevat määräykset ammoniakkia, vaikka se tiettävästi on samanlaista riippumatta siitä, mistä se on peräisin. Jussi Knuuttila tutki määräyksiä ja kehottaa englanninkielen taitoisia katsomaan kanadalaisesta osoitteesta http://www.agric.gov.ab.ca/index.html lisätietoja.
Itse Knuuttila vastaanottaisi sähköpostilla kokemuksianne poikkeuksellisista pinta-alatiedoista ja mittauksista. Pari esimerkkiä hän kertoo Maatilan Pellervossa.

Platina jakaa bonusta
Osuuspankit antavat ahkerasti pankkipalveluja käyttäville omistajajäsenilleen bonusta. Järjestelmän nimi Platina. Bonuksia voi käyttää rahan korvikkeena silloin, kun pankkiasiointi maksaa. Lisätietoja Osuuspankin kotisivuilta.

Edullinen nestepeittain tulossa
Siemenistä torjutaan tauteja käsittelemällä ne peittausaineella. Berneriltä Kyösti Tyynilä sanoo, että siemenet on syytä peitata enintään kolmen vuoden välein.
Peitata voidaan nesteellä tai jauheella. Jussi-Tuotteen Jukka Yli-Kesti kehittelee uutta nestepeittainta, jonka hän arvioi olevan markkinoilla vuonna 2000.

Luomusipulia tehokkaasti
Suomessa on noin 5000 luomuviljelijää. Luomuneuvoja Esa Partanen jakaa tiedonjyviään hyvästä siemenestä.
Hannu ja Mielikki Saarijärvi Kortesjärveltä ovat luomuviljelijöitä. Heidän päätuotteensa on sipuli, mutta luomuperunaakin nostetaan, ja viljelykierto antaa myös viljasatoja. Tilan uutuus on juuri ostettu 900 kiloa tunnissa pussittava kone.
Luomubotnia myy Saarijärvien sipulipussit. Åsa Alanko kertoo, että nyt aiotaan ryhtyä tuottamaan luomumausteita.
Luomutuottaja Timo Kaunisto valottaa EU:n luomuohjeita kotieläimille; ne tulevat voimaan ilmeisesti vuonna 2000.


*Kodin Pellervo 25.3. Pääsiäisnumero
*Maatilan Pellervo 15.4. Kasvinviljely ja kasvinsuojelu| Sivun alkuun | Uusin lehti | Uutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |