Maatilan Pellervon kotisivulle


Lehden sisältö
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot

Tilausjulkaisut
Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi



Eläinlääkäri ja lypsykarjatilan emäntä
Vinkkejä terveydenhuoltoon parsinavetassa

Tähän on koottu muutamia sellaisia yksinkertaisia vinkkejä terveydenhuoltoon, jotka olen itse omalla tilallamme hyviksi havainnut tai tilakäynneillä toimiviksi todennut.

Lämmin 
juomavesi


Vesi on halvin "rehumme", sitä ei kannata säästää. Puhtaat juomakupit ja riittävä vedenvirtaus (vähintään 8-10 litraa minuutissa) sekä reilusti juomapaikkoja eläintä kohden takaavat riittävän vedensaannin kaikille eläimille. 

Ilman riittävää vedensaantia lehmä ei lypsä tuotantokapasiteettiaan vastaavasti, vaikka ruokinta olisi muuten kohdallaan. 

Omalla tilallamme totesin juomaveden lämmityksen lisäävän maitomääriä. Ero tuntuu selvimmin pakkasjaksojen aikana kun säilörehu on normaalia kylmempää. Lämmin juomavesi tasaa mukavasti pötsin lämpötilaa. Vasikoilla lämmin juomavesi vähentää ripuleita ja tehostaa kasvua.

Sorkkahoito 2-3 
kertaa vuodessa


"Terveet jalat ovat kestävän lehmän perusedellytys", totesi eräs tuntemani satatonnarin omistaja Pohjois-Savosta. Sopivan mittainen ja riittävän pehmeä parsi, puhtaat lantakäytävät, ruokinnan onnistuminen, liikunta ja säännöllinen sorkkahoito ovat hyvän jalkaterveyden perustekijöitä. 
Yhtenä vuonna sorkkahoitoväli venyi tilallamme hieman reiluun vuoteen ja kolme lehmää jouduttiin hoidosta ja sorkkakengän laitosta huolimatta poistamaan karjasta sorkkavaivojen takia.

Nyt kun sorkkahoitajaa on käytetty 2-3 kertaa vuodessa, ei yhtään lehmää ole tarvinnut poistaa jalkavikojen takia. Osaltaan asiaan on varmasti vaikuttanut myös talviulkoilutuksen aloittaminen. Puhdas lumi tekee hyvää sorkille ja lehmät saavat edes hieman liikuntaa ympäri vuoden.

Tuttijuotto 6-8 litraa 
jaettuna 3-4 annokseen


Tuttijuotto ja riittävä juomamäärä (vähintään 6-8 litraa vuorokaudessa) jaettuna 3-4 annokseen päivässä, ovat hyvä lähtökohta vasikoiden ruokinnalle. Ehdoton suosikkini ainakin pikkuvasikoiden juomaksi on lehmän maito. Myös vapaalla hapanjuotolla päästään hyviin tuloksiin ja ripulit pysyvät loitolla. Vettä, karkearehua ja väkirehua voi vasikoilla pitää vapaasti saatavilla. 

Lämmin makuualusta 
vasikoille


Vasikat tarvitsevat riittävästi tilaa ja pehmeän, lämpimän makuualustan. Vanhoja karsinoita on tilallamme kohennettu edullisesti vinopetien ja kumimattojen avulla. Vasikat valitsevat poikkeuksetta makuualustakseen kumimaton betoniritilän sijaan. Ternivälitys on ollut monelle tilalle todellinen helpotus, sillä nyt lypsykarjatiloille jää riittävästi tilaa lehmävasikoiden kasvattamiseen.

Punainen A 
hoidettuun lehmään


Puhtaat, kuivitetut parret ovat perusedellytys hyvälle utareterveydelle. 
Itse olen havainnut soluneljänneksen umpeuttamisen kesken lypsykauden ja umpeenpanohoidon lypsykauden lopussa hyväksi hoitomuodoksi. 
Akuutit tulehdukset vaativat yleensä antibioottihoidon. Maitonäyte pitää muistaa ottaa. Vaikka antibiootteja ei aina tarvittaisikaan, on utaretulehduksen aiheuttajabakteeri hyvä selvittää.

Lääkejäämien hallinta on myös oleellinen osa onnistunutta terveydenhuoltoa. Tärkein tekijä antibioottivahinkojen ehkäisyssä on mielestäni hoidettujen eläinten asiallinen merkitseminen. Punainen A-kirjain antibioottihoidettuun eläimeen heti hoidon aloittamisen yhteydessä tulisi olla rutiinitoimenpide jokaisella lypsykarjatilalla.

Teksti: Kaisa Hartikainen
S-posti: 

 

| Sivun alkuun | Tekstit 4/05 | Palaute | Uutiset | www.pellervo.fi |