Lehden kotisivulle


Juttuarkisto
Taittoa, tekstiä, valokuvia, webbiä
Pellervon matkat
Tilaajapalvelu
Mediatiedot
Toimitus
Palaute

Uutiset
Päävalikko
OT-Lehti
Maatilan Pellervo

lokakuu.gif (2243 bytes)

Painetun lehden sisältö

TEEMANA KÄSITYÖT
invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes) invipix.gif (43 bytes)

Riippuu siitä mihin verrataan
Kukin kokee elämää omien kokemustensa ja elinolojensa mukaan, muistuttaa Kodin Pellervon päätoimittaja. Todistuksen tästä hän sai Euroopan viljelijöiden järjestön naisten kertoessa työnsä ja perheensä yhteensovittamisesta.

*Lue lisää

Lintusten perhe ja työ
Kuopiolainen emäntä Sirpa Lintunen tunnetaan viljelijöiden yhteisiin asioihin osallistujana. Hänellä on perhe ja karja

10_00.gif (46429 bytes)
  ©Tapani Lepistö 

invipix.gif (43 bytes)
kuten monelle muullakin emännällä. Aikaa pitäisi jäädä itsellekin. Miten hän sovittaa nämä asiat toisiinsa?
    Joulukuun 12:na julkistetaan ensimmäinen Suomessa käytössä oleva lypsyrobotti. Sen karjan lehmät lypsävät itse itsensä. Lypsystä vapauttava kone on tavalliselle tilalle vain haave. Työtä helpottavia tekniikoita asennetaan Lintustenkin havettaan. Pian on käytössä ruokintarobotti.

*Sirpa Lintunen kotimaisemissa

Kudonnaisia ja neuleita ylle, matkalle, lattialle
Pitkät ja viileät talvihetket lähestyvät, ja keho ja koti kaipaavat tyylikkäitä lämpimiä tekstiileitä. Kodin Pellervon käsityöteemassa on nyt ohjeita, joiden mukaan valmistuvat niin klassiset ryijyt (kansikuva) kuin pellavaiset kudotut tai kukin kirjotut pöytäliinat. Luonnonläheinen pikkumatto heti eteisessä ilahduttaa sisään tulijan.
   Ahertamisen päätteeksi voi heittää yllensä vaikkapa hiven kullanhohtoa sisältävän vihreän ja pehmeän neuleen tai harmaanvihreän liivin ja sitaista vyötäisille hauskasti pukevan vyön.

Riistaruokaa tällä kerralla
Hirvilupia on tänä syksynä runsaasti, ja hirvenlihaa on paitsi hirviporukoiden kotona myös kaupan altaissa poropakasteiden kanssa. Nyt herkutellaankin riistaruoilla, joita jotkut valmistavat myös linnuista tai jäniksistä.
   Sitten makeaa omenasta: marenkitorttua, muffineja, kakkua, torttua. Omena taipuu moneen käyttöön, vähän lajikkeen happamuuden ja makeudenkin mukaan.

*Rohkeasti vaan riistan kimppuun

Rottapelkurit
"Mikään ei yhdistä ihmisiä tehokkaammin kuin perinteinen inho rottia kohtaan", arvioi Omalääkäri, joka ei voi sietää rottia.
   Omalääkäri arvelee, että menisi housupyykiksi, jos rotat vaeltaisivat Helsinkiin kuten ne vaelsivat Valkealan omakotialueille.

*Rotan ja ihmisen sielunelämää

Ei se Lalli ollutkaan
YHämmentävä otsikko tuoreessa Kodin Pellervossa kertoo, että piispa Henrikiä ei tappanutkaan hirmuinen talonpoika Lalli. Tutkija Martti Linna sanoo, että Henrikin lähetysmatka Suomeen on historiallisten tosiasioiden perusteella pelkkää tarua.
 

Naisia valtaan
Pellervon Hedvig-työryhmä pyrkii naisten päätösvallan lisäämiseen osuustoiminnassa. Työryhmän järjestämässä seminaarissa puhuttiin samalla myös eettisistä asioista, globaalisoitumisesta, verkostoista.
   Kansanedustaja Sirpa Pietikäisen mielestä osuustoiminnalla on hallussaan kultamuna, mutta Pietikäisen mukaan osuustoiminta elää markkinoiden hurmassa, ja tunkevat sen etiikan apajille.

Sonkajalaiset antoivat palaa satelliitissa...
Ilomantsin Sonkajan kyläläiset antoivat palaa muun muassa maaseudun autioitumisesta kun ranskalais-saksalainen kulttuurikanava Arte välitti ohjelmaa kylästä. Katsojilla oli varmaan ihmettelemistä, kun satelliitti välitti samaan aikaan ihmisten kokemuksia Etelä-Amerikasta, Afikasta, Kiinasta.

Paljon syystekemistä pihalla
Puutarhurimme Leena Nurmi kehottaa viljelemään vihantakasveja, sillä ne parantavat maata.
   Ostopuut takkaan? Hyvää puuta saa, mutta ostajan on syytä tietää, mitä eri mittayksiköt tarkoittavat, jotta ei saa yllätyspientä tai -suurta puupino tai laskua. Kesän kuivuneen puun kosteusprosentti on muuten 20.

Kylälehdestä luetaan joka juttu
Mistäpä muusta saa tietää, onko naapurin perhe kasvanut kuin kylälehdestä. Riitta Kokko-Parikka tekee Lappilan kylälehteä ja arvioi, että sillä on merkityksensä kylän elämän vilkastumiseen.


Pellervossa on!
Katso mediakortti 2000. Pellervon koko paketissa 12 Kodin Pellervoa, 9 Maatilan Pellervoa ja kaikille tilaajille Iso Kalenteri.

*Tilaajapalvelu
*Pellervosta myös muuta lukemista


| Sivun alkuun | Sisältö | Arkisto | Tilaajapalvelu | Mediatiedot |
| Toimitus | Julkaisupalvelu | Palaute | Pellervon etusivu |