Maatilan Pellervon kotisivulle


Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot
Tilaukset, osoitteenmuutokset

Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

tammikuu_01.gif (2532 bytes)

Teemana karja

1_01.gif (36145 bytes)Puulla parempiin päiviin
Puuta käytetään nyt moneen kohteeseen reippaammin kuin takavuosina. Meille puu on ollut tärkeä kautta historian. Uusi markkina-apu ja hieno tuote on esimerkiksi lämpöpuu.
*Lisää pääkirjoituksessa
Hiilidioksidia navetasta vähemmän?
Maa- ja metsätalousministeriö pani  hiilidioksidipitoisuuden alarajan eläinsuojissa 3 000 miljoonasosaan. Nyt ollaan navetoissa noin 4 000 miljoonasosassa. Kotieläinrakennusten suunnittelun asiantuntijat Työtehoseuran kurssilla eivät pitäneet rajan laskemisesta ja katsovat sen aiheuttavan turhaa lämmitystä.
*Mistä on kyse?
Lypsylehmän kuntoluokitus
Lypsylehmän kuntoluokaksi suositellaan umpeenpanon vaiheessa 3,5 ja esimerkiksi kaksi kuukautta poikimisesta 3,0.
   Onko tuttua? Terve Eläin -osuudessa eläinlääkärit Maria Tirkkonen ja Tuulikki Veuro esittelevät lypsylehmän kuntoluokituksen idean.
*Kuntoluokituksen perusteita
*SAC:n luokitusmenetelmä
*Luokituksen oppii alle tunnissa
Jenkkitilan keskituotos 12 772 kiloa
Joukko valiolaisia maidontuottajia pistäytyi USA:ssa ja tutustui mm. 600 lehmän maitotilaan. Lehmien keskituotos on 12 772 kiloa. Häntä pannaan poikki vasikkavaiheessa. Lehmät lypsetään kolmasti päivässä.
   Minnesotan yliopistolla ryhmäläiset kuulivat, että amerikkalaisen holsteinin kasvu on tullut tiensä päähän: tutkimukset alkavat puoltaa pieniä taloudellisia eläimiä, jotka nekin ovat suomalaisittain suuria.
*Kuulumisia Wisconsinista
 
Hapanjuotto puree
Vasikoiden vapaa hapanjuotto on viime aikojen kuumaa neuvonta-aineistoa. Hänniset Mikkelistä ovat havaitsivat puolen vuoden kokemuksesta, että päiväkasvut ovat olleet parhaimillaan 1,3 kiloa.
*Valion Maito ja Me -lehden sivulla on hyvät hapanjuotto-ohjeet
Viljatilat laatukoulutukseen
vtilan140.jpg (44749 bytes)Viljatilan laatukoulutus etenee. Suomen Rehun ja Maaseutukeskusten Liiton kehittämästä  koulutusaineistosta osa on nyt Maatilan Pellervossa.
   Aineiston lomakkeissa käydään kohta kohdakta läpi, mitä tilalla on tehty laatu- ja ympäristöasiain hyväksi: laskettu peltotase, vuoroteltu kasveja, tunnetaanko satokomponentit jms.
   Verkkoversiosta voit kopioida täytettävät lomakkeet koneellesi, täyttää ja lähettää s-postin liitteenä tai tulostaa ja postittaa paperin. 
*Siirry oppimateriaalisivulle
Luomun hinta
Luomuliiton puheenjohtaja Esa Partanen huomauttaa, että muualla Euroopassa luomuraaka-aineen hinnat ovat aivan eri tasoa kuin meillä Suomessa.
*Partasella on visioita
Luomunautatiloja jäi riman alle
Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen tekemän pisteytyksen mukaan 81 prosenttia luomunautatiloista täyttää tarvittavat edellytykset. Tutkimuksessa vuosina 1996-98 tiloja käytiin läpi itävaltalaisen Bartussekin indeksin avulla.
*Lisää lehdessä
pakkeri.jpg (18915 bytes)Kynnön esitasaus syksyllä
helpottaa kevättöitä. Olli Alikärri kävi läpi kynnöksen syystasauksen etuja. Juurikasmailla tasausta tehdään, mutta muitakin se hyödyttää savimailla erityisesti.
   Kvernelandin pakkeri on yhdistetty auroihin. Norjalainen Plöjboy-pakkeri (kuvassa) kiinnitetään traktorin etupuolelle ja sitä hallitaan hydraulisesti.
Laitteita sadon valkuaisen mittaamiseen
Amerikkalaiset kehittelevät leikkuupuimureihin sensoria sadon valkuaispitoisuuden mittaamiseksi.  Tulossa on myös käsikäyttöinen valkuaismittari, kertoo Jari Peltonen Kemira Agrosta.
*Tarkemmin lehdessä
Naudan nahoissa parantamisen varaa
Yli puolet Suomessa teurastettujen nautojen nahoista on laadultaan heikkoja. Nahkojen jalostaja katsoo, että vuotien laatu paranee, kun lehmät nupoutetaan lehmät ja olosuhteet pidetään sellaisina, että syöpäläisiä tai lantapanssaria ei ilmaannu.
*Lisää lehdessä
Pienikin tietokone voi riittää
Pöytäkoneita tyyriimmät kannettavat tietokoneet ovat lisänneet suosiotaan tultuaan entistä tehokkaammiksi ja kevyemmiksi.
   Nyt myös pienet taskutietokoneet menevät hyvin kaupaksi.
*Kämmenmikro on nuorison suosikki

Saatko lehden luettavaksesi?
Joko sait Ison Kalenterin?
Pellervon oheistuotteita


| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |