Maatilan Pellervon kotisivulle


Kooste lehdestä
Arkisto
Toimitus
Palaute
Mediatiedot
Tilaukset, osoitteenmuutokset

Uutiset
Pellervo
www.pellervo.fi

kesakuu.gif (3079 bytes)

Teemana karja ja sadonkorjuu
Karjanhoito, sadonkorjuuPainetun lehden sisältö

Uusi kuivuriaikakausi alkaa
Alipaineella toimivan viljankuivaajan saa rakentaa nyt myös Suomessa.
*Se on pääkirjoituksen paikka
Ei kuumaa puhallusta, vaan kuumaa imua
Antti-Teollisuuden ensimmäisiä alipainekuivureita alettiin rakentaa viime vuonna ja niillä kuivataan jo parhaillaan kasvavaa satoa. Kuivuri on aiempia tyyppejä tehokkaampi.
Unenpöpperöisiä ukkoja huojui ennen ulos kuivureista aamukasteeseen, mutta nyt kuivureista voi tulla miehittämättömiä kuin bensa-asemista, kun automaattiset hallintajärjestelmät hoitavat prosessia. Antteja myyvät Agrimarketit.
*Mihin kuivurissa kännykkää tarvitaan?
*Mika Äijälä löytää monta etua
Eläimiä tutkitaan
Monenlaisin näyttein voidaan selvittää eläimen terveyttä. Eläinlääkäri Jouko Koppisen ohjeista pääsee jo hyvin perille näytteenoton tarpeellisuudesta näytteiden käytännön asioiden hoitamisesta.
   Useimmiten eläimen omistaja maksaa tutkimuskulut, joskus teurastamokin.

Voinko minä tutkituttaa
Kuka maksaa ja paljon
Miten pakata näyte
Naudat
Siat
Entä tulevaisuudessa
Linkkejä

Maitonäytteen otto   Kaikkea ei tarvitse tutkituttaa tilan ulkopuolella tai pyytää lääkäriä tilalle. Terve Eläin -liitteessä kerrotaan, mitä tilalla voidaan tutkia itse; voi tehdä solutestin, Valion T101-testin maidosta, progesteronitestin ja muita.
   Suomeen kirjoitetaan parhaillaan uutta eläinten terveydenhoidon seurantajärjestelmää, joka painottaa ennaltaehkäisyä.
   Maitonäytteestäkin voidaan saada selville monta tappion syytä. Maitonäyte saattaa varmistaa niin lehmien stafylokokin kuin sikojen porsasyskän.
Yksi tykkää pihatosta, toinen parsinavetasta
Tyytyväisiä tuli Pukarolammin isäntäväestä, kun ahdasta parsinavettaa pukattiin toisesta päästä pidemmäksi ja leveämmäksi. Ahtaus loppui, eikä laajennus tullut pahan kalliiksi.
   Mitäs sanotte euralaisten Valorintojen urakasta: 4 hehtaaria kurkkua, 15 hehtaaria juurikasta, 50 hehtaaria viljaa, 26 hehtaaria nurmea, 500 sikaa, ja kun aika kävi pitkäksi, 50 lehmän pihatto valmistui vast´ikään.
*Muuten, sikakin laiduntaa mielellään ulkosalla
Siirtogeenirapsia viljelty Suomessa
On käynyt ilmi, että Suomessa on kahtena vuotena viljelty rapsia, joka on sisältänyt siirtogeenisiä siemeniä.
*Miten rapsi livahti Suomeen, ja mitä tehtiin
Jyräämällä sai hyvän kylvöalustan
Rexius-jyräkun kirjoittajamme sai kokeeksi ruotsalaisen Rexiuksen. Väderstad käytti Crosskill-jyrää, jossa kiekot liikkuvat toisiinsa ja maahan nähden ajon aikana, ja jonka edessä on järeä etulata. Mitä ei lata pieni, tasoita ja täytä, se hoitaa perässä tuleva jyrä. Jyrä painaa 500 kg/metri, joten murskaustehoa on. Ruotsissa Rexius on alkanut korvata maan muokkauksessa joustopiikkiä. Rexiusta pienempi malli on Rollex. Suomessa jyrää myy Hankkija-Maatalous.
Harmaa siemenkauppa Suomessa
luvataan vihdoin panna kuriin. Kauppa käy kun ostajia riittää. Nyt Matti Puolimatka Kasvintuotannon tarkastuskeskuksesta lupaa lisää valvojia ja valvontaa.
*Mitä laki sanoo
Luomu: Kuinka saada vakioasiakas
satunnaisesta ostajasta?
   Kolumnistimme, luomuneuvoja Esa Partanen miettii. Hän päättelee, että tilan on olta niin houkutteleva, että ihmiset viihtyvät siellä. Palvelu on tietysti A ja O. Ja vaikka koira olisi isäntäväen mielestä miten söpö tahansa, se saattaa portilla ensimmäisenä vastaantulijana olla liikaa ainakin lapsille.
*Jos antaisi vaikka ilmaiset maisiaiset
Puunkorjuu kesällä
ei ole suositeltavaa: metsän pöpöt ja taudit voivat hyvin, ja metsä ja metsämaasto kärsivät.
*Työryhmä listasi suosituksia kesäkorjuuseen
 
Teuraat ajetaan verkkoon
Teurastamot säästävät kustannuksiaan ja Internet-liitynnän omistava sopimustuottaja nopeuttaa tiedonsaantia teuraistaan kun teurastamot siirtävät teurasilmoituksia verkkoon.
   LSO Foodsin sopimustuottajat käyttävät jo WebHanki-palvelua, atrialaiset Pohjanmaan Liha, Lihakunta ja Itikka sekä Karjaportti avaavat palvelut ensi vuonna.
*Suora yhteys teurastamoon näyttää uusia asioita

 


Saatko lehden luettavaksesi?
Pellervon oheistuotteita


| Sivun alkuunUutiset | Pellervo | www.pellervo.fi |